Ruuan suosio ja viljelijöiden talous ristiriidassa

12.07.2016 Ajankohtaista | Kirjoittanut: Taina

MTK:n tiedote 11.7.2016:

Kotimaisen ruuan suosio ja maanviljelijöiden heikentynyt taloustilanne ristiriidassa

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila näkee, että ruokamarkkinamme on ristiriitaisessa tilanteessa. Kotimaisen ruuan suosio ja maanviljelijöiden työn arvostus on nousussa, mutta tuottajien tilanne ei näytä paranemisen merkkejä vaikean markkinatilanteen ja Venäjän asettamien pakotteiden takia. Marttilan mukaan tilanne paranee vain tuottajahintojen nousun sekä kustannustasoa laskun kautta. Tuottajien parempi markkinatilanne ja asema markkinoilla vähentäisivät riippuvuutta maataloustuista.

Tuoreen maa- ja metsätalousministeriön teettämän tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä, että Suomi on maataloustuotannon suhteen omavarainen. Suomalaiset arvostavat maanviljelijöiden työpanoksia. Neljä viidestä uskoo maanviljelijöiden hoitavan työnsä erittäin tai melko taitavasti ja paneutuen.

Tulos on ristiriidassa voimakkaasti laskeneiden tuottajahintojen, kauppojen hintakilpailun ja maatalouden kasvaneiden vaatimusten kanssa. Maatalouden laskeneet markkinahinnat ovet kahden viime vuoden aikana lisänneet maataloustukien osuutta tuottajien heikentyneestä toimeentulosta. Viime vuonna maataloustulo Suomessa romahti 40 prosenttia viimevuodesta, eniten koko EU:ssa.

Lue MTK:n tiedote kokonaan täältä.

Tutustu maa- ja metsätalousministeriön teettämään tutkimukseen ruuan arvostuksesta tästä.