Maailman ympäristöpäivä 5.6 ja kiertotalouden kokeiluhaku avautuu

05.06.2017 Ajankohtaista | Kirjoittanut: yllapito

 

YK:n Maailman ympäristöpäivää vietetään tänään. Vuoden 2017 teemana on ”Connecting People to Nature”. Päivää on vietetty vuodesta 1974 ja sen tarkoitus on kiinnittää huomiota ympäristökysymyksiin maailmanlaajuisesti. Kestävät ruokajärjestelmät ja kiertotalous ovat tämän hetken kuumia puheenaiheita. Hallitus linjasi puolivälitarkastelussaan huhtikuussa kiertotalouden osaamisen, kasvun ja työllisyyden yhdeksi painopistealueekseen.

Suomi tähtää kiertotalouden kärkimaaksi. Onko sinulla idea, joka voisi tehdä ruuasta kiertotalouden periaatteiden mukaista?

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimi etsii kesän aikana kiertotaloutta edistäviä pienkokeiluja. Ratkaisuja kaipaavat teemat ovat ruoka, asuminen ja liikkuminen. Mitä kiertotalous sitten tarkoittaa? Kiertotalous on talousmalli, jossa ei tuoteta jatkuvasti lisää tavaroita ostettaviksi. Kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. Materiaaleja ei lopuksi tuhota, vaan niistä syntyy yhä uudelleen uusia tuotteita. Kiertotalous ei ole synonyymi kierrättämiselle, vaan kiertotaloudessa huomion kohteena on tuotteen koko elinkaari ja sen optimoiminen mahdollisimman resurssitehokkaaksi.

Lue lisää kiertotalouden kokeiluhausta ja ilmoita oma ideasi mukaan täältä. Kokeiluehdotuksia voi jättää aikavälillä 31.5-31.8.2017.

Ruokahävikki hallintaan ja elintarvikeketjun sivuvirrat hyötykäyttöön

Miten kiertotalousajattelu istuu elintarvikeketjuun? Elintarvikkeet eivät ole kestohyödykkeitä tai käyttötavaroita, joita voisi varsinaisesti lainata, vuokrata tai uudelleenkäyttää. Elintarvikeketjussa kiertotalousajattelu toteutuukin hävikin minimoimisen ja ketjun sivuvirtojen hyödyntämisen kautta. Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka missä tahansa kohtaa ruokaketjua joutuu hukkaan, eli sitä ei hyödynnetä ihmisravintona. Ruokahävikin lisäksi syntyy ns. ruokajätettä, jota ei ole tarkoituskaan hyödyntää ihmisravintona (kuten kahvinpurut) sekä ruokaketjun sivutuotteita (kuten viherbiomassa). Syntyvää hävikkiä voidaan yrittää vähentää tai ottaa hyötykäyttöön.

Käyrät vihannekset mehuksi ja ananaksen lehdistä kengät

Kiertotalousajattelu synnyttää uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Aiemmin hukkaan menneet ainesosat toimivat uudenlaisten innovatiivisten tuotteiden raaka-aineina. Pulp Pantry valmistaa mehujen tekemisessä vihanneksista ja hedelmistä ylijäävästä kuitumassasta mysliä ja suolaisia naposteltavia. Regrained taas kerää pienpanimoilta oluen valmistuksessa sivutuotteena syntyvän mäskin ja tekee siitä jyväisiä välipalapatukoita. Salt & Straw käyttää jäätelöissään kaikkea aina juuston valmistuksessa syntyvästä herasta leipomoiden hävikkileipään ja kaupan hyllyille kelpaamattomiin hedelmiin. Käyriä ja vääränmuotoisia hedelmiä ja vihanneksia hyödyntävät myös Ugly Juice ja Spare Fruit, joista ensimmäinen valmistaa niistä kylmäpuristettuja mehuja ja jälkimmäinen kuivattaa hedelmät hedelmälastuiksi. Mahdollisuudet eivät rajoitu vain ruokatuotteisiin. HuskeeCup valmistaa kahvipavun kuorista pesukoneenkestäviä kahvikuppeja. Piñatex taas antaa kasviperäisen vaihtoehdon nahalle; se on ananaksen lehtien kuiduista valmistettava vahva kangas, jota käytetään mm. kengissä, laukuissa ja huonekaluissa.